Новини

30.10.2017

www.varna24.bg - Свилен Шитов бе отличен за усилията си да превърне Девня в "умен“ град

Кметът на Община Девня бе удостоен с приза "Тech City" (тек сити) от националния конкурс "Кмет на годината". За втора поредна година след встъпването в длъжност на Свилен Шитов Девня взима голяма награда в категорията "Малка община". През 2016-а градоуправникът бе удостоен с приза "Инвестиции в здравеопазването". "За мен е чест, че за втора поредна година се изправям на тази висока трибуна. Благодаря на всички, които ме подкрепиха в онлайн надпреварата за Кмет на годината. Удостояването ми с приза "Tech City" е признание за работата, която свършихме в нашата община за внедряването на зелени алтернативи за производство на електроенергия, както и за инсталирането на софтуера, с който можем да следим качеството на атмосферния въздух в реално време. Декларирам, че ще продължаваме да търсим иновативни решения за ефективното управление на градските ресурси, особено в секторите управление на отпадъците, образование, обществени комуникации, ред и сигурност", заяви Свилен Шитов пред публиката в зала "Джон Атанасов" в "Sofia Tech Park". Грамотата на кмета на Девня бе връчена от Мирослав Петров - директор "Корпоративни продажби" във "Виваком". "Живеем във времена, в които умните градове и села ще стават още по-умни", заяви представителят на телекома. В раздела "Средна община" с приза "Tech City" бе отличен кметът на Панагюрище Никола Белишки, а в "Голяма община" - градоуправникът на Бургас Димитър Николов.

https://www.opasniotpadaci.com//

24.10.2017

www.bta.bg - (BO) В депото край Добрич вече са депонирани 97 714 тона отпадъци

В регионалното депо край добричкото село Стожер са депонирани 97 714 тона отпадъци от откриване на съоръжението през пролетта на 2015 година досега, съобщават от пресцентъра на община Добрич. Равносметката е направена от кмета на областния град Йордан Йорданов на общо събрание на регионалното сдружение за управление на отпадъците. Депото обслужва 190 000 граждани в повече от 200 селища в осемте общини в Добричка област и шуменската община Никола Козлево. Обектът е изграден с ресурс от близо 39 000 000 лева по оперативната програма "Околна среда". Първата клетка на депото е с обем 240 000 кубически метра отпадъци. Йордан Йорданов е оповестил на общото събрание на сдружението, че община Балчик дължи на община Добрич 1 097 000 лева отчисления по Закона за управление на отпадъците и направени разходи за приетите вече отпадъци. Общото събрание е взело решение неиздължените отчисления в размер на над 845 000 лева да бъдат изплатени в срок до десет дни.

https://www.ecomax.bg/

27.10.2017

www.capital.bg - Млади компании със зелени идеи могат да участват в надпреварата на БАКБ

Стартиращи компании с проекти в областта на зелените иновации и устойчивата градска среда могат да кандидатстват в надпреварата на Българо-американската кредитна банка (БАКБ) "Предизвикателство" с общ награден фонд от 25 хил. лв. Желаещите да се включат в програмата трябва да попълнят онлайн формуляр за участие в сайта на инициативата , като опишат проекта и екипа си, конкурентната среда, аудиторията, към която е насочен и др. Програмата, създадена от Център "Ринкър" към Фондация BCause, в партньорство с БАКБ, цели да подкрепи млади предприемачи със социални проекти с фокус върху природосъобразното и устойчиво развитие. Именно заради това стартиращите компании трябва да разработват продукт или в услуга, които отговарят на някоя от шестте категории в надпреварата. Това са "Зелени продукти, процеси, технологии", "Ефективно използване на суровини/материали, рециклиране и управление на отпадъци, "Устойчиво земеделие", "Туризъм, развиван по устойчив начин" и "Зелени иновации". "БАКБ приема за своя мисия да подкрепя и развива "зелени" идеи, свързани с опазването на околната среда, използване на възобновяемите енергийни източници, производството на био продукти и повишаване на социалната ангажираност на обществото към екологията. Това е дългосрочен проект, който продължава една година и има за цел да подкрепя и развива най-добрите идеи за "зелен бизнес", коментира за медиите Илиан Георгиев, главен изпълнителен директор на БАКБ. Етапи на състезанието В края на декември специализирано жури ще избере кои стартиращи компании да продължат напред в БАКБ "Предизвикателство". Всички селектирани участници ще преминат през поредица от три обучения, които ще се проведат през януари и февруари в Плевен. Фокусът в тях ще бъде в развитието на идеите им, управление на човешките ресурси, маркетиране и продажба на продукта или услугата им. В края на обучителните сесии, участниците ще разполагат с един месец да разработят писмено своя бизнес план, който ще ги отведе в следващите етапи на инициативата. През април младите предприемачи ще имат възможност да представят разработените си бизнес плановете пред журито, което се състои от представители на БАКБ, Център "Ринкър", Фондация BCause и български и чуждестранни предприемачи, консултанти, журналисти. Те ще изберат и най-перспективната стартираща компания, която ще получи награда в размер на 20 хил. лв., които ще бъдат предоставени на два или три транша, при постигане на предварително договорени показатели. Участниците, класирани на второ и трето място ще получат поощрителни награди от съответно 3 хил. лв. и 2 хил. лв. Победителите ще продължат да получават индивидуална подкрепа от ментори и бизнес специалисти в продължение на една година след надпреварата.

https://www.ecomax.bg/

23.10.2017

Капитал Daily стр. 14 - Кои компании спечелиха първия конкурс за иновации за чист въздух

Столичната община ще започне тестове и евентуални пилотни инсталации на проектите

Електрически велосипеди, иновативно технологично дърво и водородно гориво са трите проекта - победители в първия конкурс за иновативни решения за чист въздух в София - Sofia Urban Challenge, организиран от неправителствената организация Cleantech Bulgaria в партньорство със Столичната община.

Конкурсът цели да отличи най-добрите стартиращи компании с проекти в сферата на пречистването на въздуха и подобряване на околната среда в София. Те трябваше да представят решения за справяне със силното замърсяване с фини прахови частици в столицата, чиято концентрация през студените месеци застрашава здравето на жителите на града. За пръв път Sofia Urban Challenge беше отворен за стартъпи от територията на Европейския съюз (ЕС).

В надпреварата се включиха общо 15 компании, като до финала стигнаха шест от тях. „Имахме участници с проекти в областта на мониторинга на качеството на въздуха, инфаструктурни решения за монтиране върху сгради за подобряване на средата, шумоизолиращи системи покрай пътя, печки с нисък въглероден отпечатък и филтриращи системи", коментира за „ Капитал" Ели Щерева, проектен координатор в Cleantech Bulgaria. Тя допълва, че първото издание на Sofia Urban Challenge е предизвикало интерес сред редица държави от ЕС и до финала са стигнали общо 4 чужди и 2 български проекта. Участниците бяха оценявани от експерти от Столичната община, ClimateKIC и Cleantech Bulgaria.

Победителите в надпреварата

Българската стартираща компания Eljoy bikes разработва електрически велосипеди, които, от една страна, щадят околната среда, а от друга, елиминират неудобствата на обикновените велосипеди като изкачването на баири и по-бавното придвижване. Цената им варира между 2 хил. лв и 4 хил. лв. в зависимост от мощността и компонентите по електрическия велосипед, а с едно зареждане на батерията могат да преминат над 200 км. Компанията има офиси във Варна и в София, а паралелно с електрическите велосипеди разработват и умна система за отдаването им под наем.

Екипът на испанския стартъп Discomon разработва иновативно технологично дърво, което пречиства въздуха. Всяка система е с размери 10 кв. метра и се равнява на 90 обикновени дървета. Тя е проектирана така, че да изтласква въздуха от долната част на колоната, преминавайки през различни дезинфектиращи филтри, като накрая излиза през най-горната част на системата. Конструкцията наподобява малки вертикални билбордове и може да се използва и като средство за реклама. Компанията вече има пилотни инсталации в Испания.

Третият победител в състезанието е базираната в Румъния стартираща компания Tresoil Biofuels, която създава водородно гориво с нулев въглероден отпечатък. Екипът използва технологии, чрез които след преработка на маси от сметищни битови отпадъци произвежда чистото гориво. В резултат на използването му, от една страна, се намаляват отпадъците, а, от друга, се произвежда зелено гориво, което може да бъде използвано от мрежата на градския транспорт.

Проектният координатор Ели Щерева коментира пред „Капитал", че следващата стъпка за победителите е да бъдат тествани проектите им. „От Cleantech Bulgaria заедно със Столичната община търсим начини за пилотни тестове на решенията и ще работим в посока внедряване на проектите в София", добавя още тя. •

***

Sea Harmony беше отличена в конкурса на ClimateLaunchpad

Българската стартираща компания Sea Harmony спечели награда в международния предприемачески конкурс ClimateLaunchpad за зелени бизнес идеи, който се проведе в Кипър. Екипът беше класиран на първо място в тематичната категория „Устойчиви храни" и спечели награда от 5 хил. евро. Стартъпът разработва система от вертикални ферми за миди, възстрановяващи екологичния баланс в крайбрежните води, и спомага за населването на т.нар. мъртви зони. В резултат на това се увеличава и производството на черна мида, чието търсене все повече се засилва в Европа.

В надпреварата ClimateLaunchpad се включиха над 105 стартъпа от общо 35 държави. Сред тях бяха и още две български компании, предварително избрани на локалния финал, който се проведе през лятото в София. Това са MicroChar, разработват иновативна технология за биологично пречистване на отпадъчни води, която позволява използването на излишната утайка за екологично чист тор, както и EcoGAF с продукта LAM'ON - иновативен ламинат за хартия, който е напълно биоразградим, подходящ за компостиране и предлага абсолютна алтернатива на съществуващите на пазара не-екосъобразни аналози. Конкурсът се провежда за четвърта поредна година и е насочен към млади таланти, помагайки им в разработване на пазарните си решения за справяне с неблагоприятните климатични изменения, както и да превърнат своите идеи в бизнес с глобален потенциал.

https://www.ecomax.bg/

26.10.2017

www.economy.bg - Немска компания прави бетон от строителни отпадъци

Feess рециклира 90% от строителния отпадък и създава нови продукти от него „Това е невъзможно“. Така отговаря преди 20 години майката на Валтер Феес, когато той споделя радикалната за това време идея, вместо да изхвърлят отпадъците от строителния си бизнес, да ги използват отново. Днес Феес вече е доказал, че това не е лудост – преработва 90% от строителните отломки. Оказва се доста печеливш бизнес с бъдеще заради все по-големите усилия в посока опазване на околната среда и по-доброто оползотворяване на ресурсите, стоящи в основата на т.нар. „кръгова икономика“. Иновативната идея му печели миналата година немската награда за опазване на околната среда (Deutscher Umweltpreis), която се счита за най-престижната в Европа. Феес наследява от родителите си семейния строителен бизнес в района на Щутгарт, в южна Германия. Днес той го надгражда, като един от стълбовете на компанията е рециклирането на строителни отпадъци. Днес Валтер Феес вече е доказал, че да преработва 90% от строителните отломки не е лудост. Отломките от разрушени сгради се преработват и се превръщат отново в строителен материал. Общо Feess произвежда около 40 продукта от строителния отпадък, като основният е рециклиран бетон. „Даваме на бетона втори живот. Той е със същите качества като другия и отговаря на всички изисквания“, подчертава немският предприемач. По думите му „новият“ бетон е и по-евтин от традиционния. Годишно в Германия се изхвърлят 50-55 млн. тона строителни отпадъци. „Искаме да направим тези отломки отново използваеми, защото в Германия има твърде малко депа“, обяснява Франк Хуберт, мениджър във Feess, в рамките на медиен тур по инициатива на Федералното министерство на околната среда, опазването на природата, строителството и ядрената безопасност и консултантската агенция adelphi. Рециклираният бетон на компанията допринася и да се спестяват вредните газове от транспорта към депата на отпадъците, което също има положителен ефект върху природата. Всичко това обяснява защо все повече строителни компании се обръщат към Feess. Те плащат на компанията за рециклирането на отпадъците си, като някои от тях купуват отново оттук готовите рециклирани строителни продукти. Feess е първата компания в Германия с разрешително от ЕК за производство и използване на рециклиран бетон в строителството. Че по нищо той не се отличава от останалия бетон показва и практиката. Лабораторията на световноизвестната болница Charite в Берлин е изградена почти изцяло от еко-бетон. Примерът е последван и от изследователския комплекс към Humboldt-Universitat в германската столица. Берлинският сенат вече реши за високото строителство в бъдеще също да се използва рециклиран бетон. Ръстът в продажбите на Feess и отличията показват, че понякога е нужен малко кураж и увереност за реализирането на на пръв поглед невъзможни идеи.

https://www.ecomax.bg/

22.10.2017

www.vesti.bg - Космическият боклук става все по-голям проблем

Не само Земята страда от прекалено замърсяване и голямо количество боклуци. Пространството около планетата също става все по-задръстено от космически боклуци, които стават проблем. За съжаление, той все още няма достатъчно ефективно решение, съобщава онлайн изданието Engadget. Новината идва на фона на съобщението, че модулът на първата китайска космическа станция "Тянгун-1" ще падне неуправляемо в атмосферата и части от него дори могат да паднат в Европа. Това далеч не е единственият инцидент. Неуправляема китайска станция заплашва Европа Пред лятото на тази година резервоар от космическа ракета падна на улица в Суматра. За щастие, нямаше пострадали при инцидента. Резервоар от космическа ракета падна на градска улица Първият български частен сателит излетя в САЩ В околоземните орбити обаче има десетки хиляди отломки, елементи и космически апарати, които стават все по-голям проблем. През 1963 г. американските военни са извели в космоса 480 млн. наноантени с размерите на игла. Идеята - да се провери дали подобна конфигурация може да се използва като рефлектор на радиосигнали. В последствие методът е заменен от сателити и тези наноантени са отпадък. Досега в историята в орбита са изведени над 7000 сателита, но само около 1500 от тях са активни. Други са се разпаднали или изгарят в атмосферата. Въпреки това има много отломки. Учените изчисляват, че около Земята има над 20 000 отломки с размера на бейзболна топка и още 50 000 отломки с размера на стъклено топче. И това са само обектите, които могат да се следят. Тези с по-малки размери са непроследими, но учените смятат, че са милиони. Мъск иска SpaceX да използва една ракета два пъти за 24 часа SpaceX успешно използва два пъти капсулата Dragon Дори и най-малките космически отломки са много опасни за действащото оборудване в орбитата. Те се движат с много висока скорост. През 1983 г. миниатюрна люспа боя удря предното стъкло на совалката Challenger със скорост от 27 300 км/ч, при което оставя в стъклото яма с размерите на грахово зърно. Това се е случвало на всяка мисия и за да предпази стъклата на совалките, те започнали да се движат в орбита обърнати надолу и назад. През 2009 г. пък космическа отломка проби корпуса на модул на Международната космическа станция, което принуди екипажа да се евакуира на борда на кораба "Союз". Според учените проблемът с космическите отпадъци ще става по-сериозен. Той все още не е достигнал критична маса, но я доближава. В момента учените могат единствено да следят по-едрите отломки и да променят курса на сателити, кораби и други космически апарати, когато има риск от удар. Какво ще се случи, ако астероид удари Земята Стивън Хокинг: До 100 години трябва да напуснем Земята Междувременно НАСА и Европейската космическа агенция разработват различни методи за събиране на космическия боклук. Едната е използване на кабел над 8 км, който с помощта на земното магнитно поле да привлича отломките в голяма мрежа и да ги изтегля от орбитата. Европейската агенция има сходен проект, но и допълнителен космически харпун, който да улавя едрите отломки и неработещи сателити. Частни компании също проучват различни възможности. Всички тези проекти обаче за сега са все още на години разстояние от реализиране.

https://www.opasniotpadaci.com/

25.10.2017

www.plevenzapleven.bg - РИОСВ – Плевен призовава гражданите към екологично отопление

С настъпването на отоплителния сезон, в по-големите населени места се наблюдава увеличаване на замърсяването на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ). Докато през месеците от април до септември, в автоматичните измервателни станции в региона (в градовете Плевен, Ловеч и Никопол) почти не се регистрират денонощия с превишени норми, през есенно–зимните месеци броят на превишенията рязко се увеличава и надхвърля допустимите 35 денонощия за календарна година. Замърсяването на въздуха с фини прахови частици, според редица специализирани изследвания, е предпоставка за: по-често възникване на остри респираторни инфекции (ринити, фарингити, бронхити, бронхопневмонии) и заболявания на очите (конюнктивити и кератити); усложняване и по-тежко протичане на хроничните болести на дихателната система (бронхиална астма, хроничен бронхит, белодробен емфизем) и на сърдечно-съдовите заболявания, което води до намаляване на продължителността на живота. Проведените многогодишни изследвания в региона на области Плевен и Ловеч показват, че основните източници на замърсяване с ФПЧ са процесите на изгаряне на горива за битово отопление, особено при зими с продължителни метеорологични процеси, затрудняващи разсейването на димните газове в атмосферата (температурни инверсии, ниско атмосферно налягане с безветрие и др.). Въпреки сложните икономически и социални проблеми, свързани с избора на начин на отопление във всеки отделен дом, За да запазим чистия въздух и здравето си през отоплителния сезон, РИОСВ – Плевен Ви напомня някои основни правила за намаляване на емисиите на замърсители във въздуха през зимния сезон: При възможност използвайте начин за отопление, който не предизвиква отделяне на димни газове във въздуха или те са минимални – топлофикация или газификация на жилищата, електрическа енергия. При по-масово включване на членовете на етажната собственост към централна топлофикация или газификация, разходите за отопление на отделните жилища намаляват. Изолирайте максимално жилището си срещу изпускане на топлината в околната среда. Външната или вътрешната топлоизолация на стени и тавани, подмяна или уплътняване на прозоречната дограма, дори плътните завеси, съществено намаляват загубата на топлинна енергия, количествата горива и съответно емисиите във въздуха. Ако все пак сте избрали отопление с изгаряне на твърди горива: Не използвайте въглища с високо съдържание на пепел и сяра, както и влажна дървесина. При изгарянето на такива горива се отделят увеличени количества прах и вредни химични съединения – серен диоксид и въглероден оксид. Проверете състоянието и височината на комините! Недостатъчната височина на комините на жилищните сгради (по-малко от 0,5 – 1,0 m над билото) затруднява както процеса на горене, така и разсейването на газовете в атмосферата! Почистете димоходите и комините от сажди! Осигурете топлоизолация на комините и защитни „шапки“ против попадане или кондензация на влага, която води както до постепенно разрушаване на комините, така и до непълно горене с отделяне на сажди и токсичен въглероден оксид! Не изхвърляйте в контейнерите за битови отпадъци гореща сгур и пепел, тъй като това често предизвиква запалване или продължително димене на отпадъците и замърсяване на въздуха. Не изгаряйте в домашните си отоплителни печки или котли отпадъци – пластмаси, гуми, парцали, печатни издания и др. – тези отпадъци при изгаряне отделят токсични химични вещества. Изгарянето на отпадъци (освен в специализирани регистрирани инсталации) е забранено и нарушителите се глобяват! За намаляване замърсяването от автомобилния трафик през зимата: Не оставяйте с включен двигател на място автомобила си продължително време! Не използвайте автомобили с неизправно изгаряне на горивото в двигателите – следете състоянието на изпусканите от ауспусите отработени газове! Нивата на емисиите от автомобилните двигатели в вътрешно горене (ДВГ) се контролират от ИА „Автомобилна администрация” и КАТ! РИОСВ – Плевен Ви призовава заедно да опазим през зимата чист въздуха, който дишаме!

https://www.opasniotpadaci.com/

 

21.10.2017

сп. Ютилитис стр. 32; 33; 34; 35; 36 - Неизползваният потенциал на биогаза

Докато в Европа биогазът носи икономически растеж на земеделските райони, в България развитието на този вид енергия е в застой поради регулаторни и екологични пречки

Възобновяемите източници на енергия продължават да са основна част не само в европейската енергийна политика, но и в икономиката на Европейския съюз. Според данните на Евростат към 2014 г. във ВЕИ сектора са били заети 1,1 млн. души, а оборотът от него е бил 143,6 млрд. евро. Докато вятърната и фотоволтаичната енергия заемат централно място в статистиките и новините, биомасата и биогазът също имат своя значителен принос.

Шест на сто от всички работещи във ВЕИ енергетиката, или 66 хил. души в ЕС, са заети именно в производството на енергия от био-газ. От Европейската асоциация по биогаз (ЕАБ) смятат, че този ресурс има изключителен плюс, защото се развива в селски и земеделски райони, което създава устойчив растеж извън големите градове.

Друг плюс на биогаза и биомета-на е, че може да се използва за балансиране непостоянното производство на електроенергия от други възобновяеми източници. Биогазът може да се произвежда навсякъде в Европа заради наличието на суровина в изобилие, като в същото време намалява нуждата от внос на природен газ от трети страни и политически нестабилни региони", коментира за „Ютилитис" Мартина Контон, съветник по политиките на ЕАБ.

Отваряне на европейския пазар на биогаз

С пакета „Чиста енергия за всички европейци", представен през миналия ноември, Европейската комисия (ЕК) ще работи за уеднаквяването на критериите за развитие на биоенергията, като целта е да се даде сигурност на операторите на електроцентрали на биогаз.

„Законодателните предложения ще отворят много възможности, но и ще създадат рискове за секторите анаеробно третиране и газификация (производство на биогаз, бел.р.)", казва Мартина Контон. По думите й идеята за въвеждане на система за балансиране на биогаза, наред с гаранциите за произход, ще допринесат за създаването на единен пазар на биометан. Това означава повече възможности за презгранич-на търговия с биометан, който ще достига до повече потребители в ЕС. В същото време отварянето на европейския пазар не бива да се случва в ущърб на местните производители, нито трябва да има прекомерно субсидиране, категорична е Контон. От ЕАБ оценяват положително и идеята за цели за добавяне на биогаз в горивата за отопление и транспорт. „Надяваме се един ден биогазът и биометанът да заменят напълно минералните горива в съществуващата енергийна инфраструктура", каза Контон. България ще поеме председателството на Съвета на ЕС от 1 януари в периода на финалните преговори по директивата за възобновяема енергия. „Очакваме българското председателство да работи балансирано и в подкрепа на тези политики за възобновяема енергия през този решаващ период, за да се развие потенциалът на биогаза и биометана в Европа", коментира Мартина Понтон.

От ЕАБ изтъкват, че в балканския регион има редица държави, които разполагат със суровини за производство на енергия от биогаз. Всички балкански държави са включили биогаза в своите планове за развитие на ВЕИ и целите си до 2020 г. Всички те използват и сходни схеми за подпомагане, макар че при някои като Словения и Хърватия има повече политически инструменти за това. В същото време Македония, Черна Гора и Босна и Херцеговина са забавили изграждането на нови мощности, най-вече заради планинския си релеф, наличието основно на разпръснати, малки семейни ферми и липсата на политическа подкрепа.

От ЕАБ виждат голям потенциал за производство на енергия от утайки от отпадъчни води, твърди битови отпадъци и отпадъци от хранително-вкусовата промишленост, както и за по-сериозното въвеждане на локално отопление на биогаз, както и използване на биометан в транспорта.

България: малко работещи инсталации, но растящо производство

Две нови инсталации са изградени от началото на 2016 г. досега.

Така, според актуални данни на Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР) от септември месец, към момента в България има 14 работещи инсталации за биогаз, на които се издават гаранции за произход на електрическа енергия от възобновяеми източници. Тяхната обща инсталирана мощност е 16,2 мегавата, в сравнение с 11,7 мегавата в края на 2015 г., и са произвели 104 560 MWh за цялата 2016 г. (според подадените за сертификация количества om страна на производителите - бел.р.). Всяка една от работещите електроцентрали е с инсталирана мощност под 1,5 MW, което означава, че продават енергията си по преференциална цена от 499,99 лв./MWh.

Впечатление прави, че повечето са свързани с големи земеделски или хранителни производства и ферми, които сами могат да осигурят и оползотворят суровината за производство на биогаз.

Тези електроцентрали обаче представляват едва една четвърт от всички инсталирани мощности на биомаса и биогаз, според данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). В 10-годишния план за развитие на мрежата на ЕСО е записано, че към края на 2016 г. те са били 66 MW. Липсата на издадени гаранции за произход и тази драстична разлика говори, че вероятно в България има значителен брой неработещи мощности на биомаса и биогаз, след като от производството до края на годината би надминало прогнозираните от ЕСО 243 000 MWh.

Увеличаването на броя на тези мощности изглежда има таван поради няколко фактора. На първо място в края на 2015 г. бяха ограничени преференциалните тарифи за по-големите централи на биомаса, респективно биогаз. Те важат само за инсталации под 1,5 мегавата, каквито са всички работещи до момента. По данни на ЕСО за периода 2017 - 2020 г. Всяка година в електропреносната и електроразпределителните мрежи се очаква да бъдат присъединени по четири електроцентрали на биомаса, по сключени договори. В отговор на въпрос от „Ютилитис“ от ЕСО информираха, че всички те са с мощност до 1,5 MW, което означава и гарантирани цени на електроенергията според съществуващото законодателство.

Друг основен проблем е миризмата и периодично замърсяване на въздуха, от което се оплаква местното население в близост до такива инсталации. „В други държави, например Австрия и Италия, почти до всяко село има подобни инсталации и местните са свикнали с тях“, коментира Борислав Борисов от Центъра за аграрно развитие за „Ютилитис“.

Един такъв случай е с инсталацията за биогаз в с. Труд, Пловдивско, срещу която периодично има граждански протести, последният от които беше през септември.

1 януари 2016 г. преференциалната цена за електроенергията от тях остана валидна само за тези до 1,5 MW.

Въпреки това производството на енергия от биогаз в България расте. За периода 1 януари – 24 септември 2017 г. са произведени 241 469 MWh в електропреносната и електроразпределителните мрежи, което представлява ръст от 30% спрямо същия период на миналата година.

https://www.ecomax.bg/

Контакти
ОФИС ВАРНА
Т. +359 52 694 600
Ф +359 52 694 800
БАЗА ШУМЕН
Т. +359 54 88 22 15
Ф +359 54 88 22 13
ОФИС СОФИЯ
Т. +359 898 562 834
Всички контакти
Специализирани услуги на Екомакс
 
Опасни отпадъци
www.opasniotpadaci.com
 
Медицински отпадъци
www.biolinx.eu
 
Разделно сметосъбиране
www.reciklirane.com
 
Следвайте ни
EcoMax on Facebook
© 2015 - 2020 Екомакс - управление на опасни отпадъци, търговия с вторични суровини, екологичен инженеринг Уеб дизайн Informano