Новини

15.12.2015

Японски град става абсолютно безотпадъчен 2020 г.

Японски град става абсолютно безотпадъчен 2020 г. Малкият японски град Камикацу има мисия да се превърне в първия в страната град с нулеви отпадъци до 2020 г. Те вече са на път да го постигнат. Жителите щателно разделят отпадъците си за вторични суровини, като ги разпределят в 34 различни кошчета. За момента около 20 на сто от боклука на града отива в депата, а останалите 80 процента се рециклират отговорно – далеч от старата традиция на изгарянето им. Градът с население от 1700 души работи усърдно за своята цел да постигне нулево-отпадъчна общност. Всеки жител сортира собствените си боклуци и сам носи почистените и разделени суровини в местния център за рециклиране. Първоначално хората били неуверени в това решение, но днес сортирането на боклука вече е нещо нормално в ежедневието им. Местните жители казват, че постепенно с това се свиква и човек спира да мисли за процедурата – тя просто става естествена част от дейностите на всеки жител. В града има и магазин, известен като “кръговият”, който насърчава хората да донесат ненужни вещи, които да продадат. Работи се и по създаването на фабрика за преработване, която ще преобразува нежеланите вещи в нови дрехи и подаръци. Всички местни хора подкрепят този начин на работа и с ентусиазъм правят всичко за постигането на безотпадъчен начин на живот.

http://www.ecomax.bg/

10.12.2015

Правителството даде още 3 млн. лева за довършване на депото на Кърджали

Министерският съвет отпусна още малко над 3 млн. лева за довършването на регионалния център за управление на отпадъците в Кърджали, съобщават от пресцентъра на правителството. Това стана с постановление за одобряване на допълнителни трансфери по бюджета на Министерството на околната среда и водите за 2015 г. Сумата е за осигуряване на финансиране за приключването на договори по проект, съфинансиран от Кохезионния фонд и управляван от екоминистерството и община Кърджали. Средствата са предвидени в централния бюджет. Строителството на регионалния център за управление на отпадъците в Кърджали край с. Вишеград започна през 2008 г. с пари от ИСПА, но след неколкократно „замразяване“ беше спряно през 2010 г. заради липсата на средства за задължителното съфинансиране. Властите промениха проекта, като от него отпадна инсталацията за сортиране и компостиране на отпадъците и беше намален обемът му, за да намалят цената му. Междувременно Брюксел спря финансирането заради прекратеното строителство, а след орязването на проекта го поднови и удължи срока за изпълнение до края на 2011 г. Той не беше спазен и парите по ИСПА бяха безвъзвратно загубени. В момента отпадъците на община Кърджали и няколко околни общини се депонират на временно сметище, което е с почти апълнен капацитет.

http://www.ecomax.bg/

15.12.2015

Екоминистърът: Рекултивираните стари сметища са колкото 203 стадиона

С пари от еврофондовете са рекултивирани 37 стари сметища и са облагородени над 1450 декара, което е колкото площта на 203 стадиона като националния "Васил Левски", отчете министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, цитирана от пресцентъра на ведомството в понеделник. За рекултивацията на сметищата по старата оперативна програма "Околна среда" бяха отпуснати близо 100 млн. лв., остава да бъдат загробени само още две сметища – в Русе и Върбица. "Всички помним грозните гледки с хвърчащите найлонови торбички и разпръснатите отпадъци – тези терени ще се превърнат в ливади, паркове и спортни площадки“, добави министър Василева. С рекултивирани стари сметища са общините Калояново, Раковски, Столична, Каспичан, Самуил, Разград, Цар Калоян, Сухиндол, Кубрат, Угърчин, Борово, Костинброд, Симеоновград, Козлодуй, Кнежа, Летница, Сливо поле, Царево, Каолиново, Велики Преслав, Главиница, Тополовград, Бяла Слатина, Оряхово, Исперих, Свиленград, Драгоман, Димитровград, Приморско, Чипровци, Елхово. В общините Хитрино, Силистра и Ветово са заличени по две депа, до дни ще приключи изпълнението в община Върбица, а Русе – до края на 2016 г. също ще изпълни техническата си рекултивация. Към момента по договорите са разплатени 61.84 млн. лв., а до края на 2015 г. се очаква да бъдат разплатени още над 6 млн. лв., посочи Ренета Георгиева, директор на Предприятието за управлението на дейностите по опазване на околната среда, което е изпълнител на проекта, чиято цел бе прекратяването на наказателна процедура от Брюксел, че не страната ни не спазва директивата за управление на отпадъците . Василева отчете, че е заварила забавени проекти за рекултивацията, но общините се мобилизирали да свършат работата. Екоминистърът припомни, че за проекти, свързани с управлението на отпадъците, старата оперативна програма разполагаше с 830 млн. лв., а в новия програмен период сумата е 560 млн. лв.

http://www.opasniotpadaci.com/

10.12.2015

СПИРА ПРИЕМАНЕТО НА ОТПАДЪЦИ НА ОБЩИНСКОТО СМЕТИЩЕ В С. СОТИРЯ

СПИРА ПРИЕМАНЕТО НА ОТПАДЪЦИ НА ОБЩИНСКОТО СМЕТИЩЕ В С. СОТИРЯ. Със заповед на кмета на община Сливен - Стефан Радев от 10 декември 2015 година се преустановява приемането на отпадъци за депониране в депото за неопасни отпадъци до с. Сотиря, община Сливен.Това съобщи инж. Николай Бакърджиев, гл. експерт отдел "Екология" на Общината. Битовите и неопасните отпадъци от територията на община Сливен трябва да се транспортират до сепарираща инсталация за отпадъци на ДЗЗД "Обединение Екосорт Ямбол", която се намира до Регионалното депо за отпадъци в близост до ямболското село Хаджидимитрово. Заповедта на кмета е във връзка с изпълнението на процедурите по закриване на сметището в с. Сотиря и във връзка с влизане в действие на Регионална система за управление на отпадъците. Контролът по изпълнение на заповедта ще се осъществява от инж. Стефан Кондузов, заместник-кмет о устройство на територията и строителството в Община Сливен.

http://www.opasniotpadaci.com/

11.12.2015

Изложения и конференции от Виа Експо

На събитията за Югоизточна Европа ще бъдат представени новостите в областите отпадъци , енергийна ефективност, възобновяема енергия, интелигентни градове и асансьори

Впериода 5-7 април 2016 г. Виа Експо организира в София едно от водещите специализирани събития в Югоизточна Европа, обединяващо няколко паралелни инициативи във формат изложение-конференция:

- Save the Planet (управление на отпадъци и рециклиране)

- EE & BE (енергийна ефективност и възобновяема енергия)

- Smart Cities (интелигентни градове)

- LiftBalkans (асансьори и ескалатори).

То е с бизнес насоченост и цели да популяризира нови продукти и технологии, както и да се превърне в отправна точка за реализация на печеливши проекти. Ще срещне производители, вносители, дистрибутори с техни потенциални клиенти.

Изложенията

През 2016 г. се очаква силно присъствие на компании от чужбина (120 изложители от 18 държави взеха участие през 2015 г.). Ще се открои отново Австрийският павилион и груповото участие на фирми от Италия. Като лидер в разработването на екологични решения, Австрия е стратегически партньор на Save the Planet.

Профил на изложителите:

- Събиране, третиране, транспортиране, оползотворяване и рециклиране на отпадъци

- Енергийна ефективност: съоръжения и технологии за различни производствени браншове, енергийноефективно строителство, когенерация, осветление и ОВК

- Био-, хидро-, геотермална, соларна, вятърна енергия, оползотворяване на енергия, енергия от отпадъци

- Интелигентни сгради, съхранение на енергия и интелигентни мрежи, съхранение на енергия и енергиен мениджмънт; устойчиво градско планиране и мобилност, информационни и телекомуникационни технологии

- Асансьори и ескалатори, подвижни платформи, системи и компоненти.

Акценти в конференциите

Организаторите от Виа Експо са поканили лектори с богат практически опит от авторитетни чуждестранни организации като Европейска асоциация за технологии и съоръжения за разрушаване в строителството (EDA), Европейска федерация за управление на отпадъци и екологични услуги (FEAD), Европейска асоциация на фирмите, рециклиращи пластмаса, Euroheat & Power, PU Europe, Международна геотермална асоциация (IGA), Европейски съвет за геотермална енергия (EGEC), Конвентата на кметовете, Calipso Networks, Институт по енергийните характеристики на сградите Европа (BPIE) и др.

Климатичните промени, ресурсната ефективност, подобряването на конкурентоспособността на икономиките и жизнената среда се определят като основни предизвикателства за страните от Югоизточна Европа. Освен необходимостта от прилагане на технологии, ключов момент е трансферът на знания и добри примери.

В контекста на целите на ЕС и новия програмен период 2014-2020 г. съществуват благоприятни възможности за ускоряване на устойчивото развитие на региона и за активиране на инвестиционните дейности на общините и бизнеса. В България одобрените ОП „Околна среда", ОП „Региони в растеж", ОП „Иновации и конкурентоспособност" и ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура" предоставят финансов ресурс от 6,36 милиарда евро.

http://www.ecomax.bg/

09.12.2015

Въвеждаме швейцарски модел за управление на опасните отпадъци

Пилотен проект за управление на опасните отпадъци стартира у нас. Пет български общини ще използват швейцарския опит, за да организират събирането и временното съхраняване на токсичните вещества и материали на своята територия, предаде Стандарт нюз.

В следващите 4 години кметските управи в Шумен, Разград, Созопол, Левски и Съединение ще изградят и пуснат в експлоатация специални площадки, където ще се събира опасният боклук. Това обяви кметът на Разград доктор Валентин Василев, след участие в заседанието на Комитета за стратегическо управление към МС, който е разработил проекта.

Новата за България практика, при която опасните химикали, бои, негодни лекарства, акумулатори, битови електроуреди ще се изхвърлят контролирано и разделно от другите отпадъци, ще се организира по швейцарски модел, в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Предприятието ПУДОС към екоминистреството ще финансира изграждането на площадките в петте общини избрани за участие в пилотната схема. Местните власти ще предоставят терените и ще осигурят средства за заплати на персонала, чието обучение ще се поеме от международната програма.

В Разград вече е определен терен от 6 декара, върху който ще се изгради сметището за опасния боклук. Гражданите ще могат да извозват ненужните им отпадъци до там сами, както и да ги предават на мобилните екипи, които по график ще обикалят населените места и ще прибират вредните остатъци., обясни кметът Василев.

Предвижда се новите площадки да бъдат готови и въведени в експлоатация до края на май 2019 година. Макар, че инвестициите в новите комунални съоръжения няма да са за сметка на местните бюджети, те ще станат общинска собственост пет години след построяването им.

http://www.opasniotpadaci.com/

10.12.2015

Създават общинско дружество за сметосъбиране в Шумен

5 специализирани транспортни средства и 1200 контейнери ще бъдат закупени за нуждите на новосъздаденото общинско дружество за сметосъбиране. Общата им стойност е 1,5 милиона лева. Това стана ясно по време на заседание на Общото събрание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците на общините от област Шумен по-рано днес.

http://www.opasniotpadaci.com/

09.12.2015

Произвеждаме по 20 кг електронен боклук на година

Всички европейски граждани „произвеждат" средно по 17-20 килограма електронйи отпадъци на година. Необработеният електронен скрап причинява вреди за всички нас, като замърсява околната среда, алармират от Българската асоциация по рециклиране (БАР). От излязлото от употреба електронно и електрическо оборудване могат да се извличат метали и други ценни суровини. Целта е те да бъдат използвани повторно, а това е възможно почти на 80 процента за този вид отпадъци, уточняват от БАР.

Всеки, който разполага със стара техника, която не му е необходима - стара пералня, печка, хладилник или компютър, може да ги предаде на площадките за изкупуване и оползотворяване на електронни и електрически отпадъци. Това са специално лицензирани центрове, където техниката се събира, разкомплектова се на специално обособени за това места, разделя се на компоненти, като се извличат всички годни за повторна употреба части, отделяйки опасните отпадъци за обезвреждане. Хората могат да се обаждат и в информационните центрове на рециклиращите компании и да заявят мобилна група на адреса на техния дом или офис, откъдето да им вземат старите електроуреди.

http://www.ecomax.bg/

Контакти
ОФИС ВАРНА
Т. +359 52 694 600
Ф +359 52 694 800
БАЗА ШУМЕН
Т. +359 54 88 22 15
Ф +359 54 88 22 13
ОФИС СОФИЯ
Т. +359 898 562 834
Всички контакти
Специализирани услуги на Екомакс
 
Опасни отпадъци
www.opasniotpadaci.com
 
Медицински отпадъци
www.biolinx.eu
 
Разделно сметосъбиране
www.reciklirane.com
 
Следвайте ни
EcoMax on Facebook
© 2015 - 2020 Екомакс - управление на опасни отпадъци, търговия с вторични суровини, екологичен инженеринг Уеб дизайн Informano