Новини

23.04.2017

www.topnovini.bg - Ученици садиха дръвчета в Русе за Деня на Земята

10 дръвчета бреза и шестил засадиха учениците от ОУ „Олимпи Панов“, ОУ „Иван Вазов“, СУЕЕ „Константин Кирил- Философ“ и ОУ „Йордан Йовков“ по време на еко акцията „Бъди активен – спаси живот“. Тя е организирана от СНЦ „Дунавско сияние“ и СНЦ „Учителска подкрепа“ по повод 22 април – Деня на Земята. Инициативата се проведе на два етапа. В първият етап учениците събираха вторични суровини, като основния акцент бе да се насърчат подрастващите за по-отговорно отношение към опазване на природата чрез популяризиране процеса на рециклиране на хартиените отпадъци. Този етап завърши на 13 април като се отчете над 1600 кг. предадена хартия. Безспорен лидер сред десетте училища, включили се в акцията е ОУ „Олимпи Панов“ с цели 600 кг. Със събраните средства са закупени дръвчетата, които са посадени в училищните дворове в навечерието на Деня на Земята. 10 дръвчета бреза и шестил засадиха учениците от ОУ „Олимпи Панов“, ОУ „Иван Вазов“, СУЕЕ „Константин Кирил- Философ“ и ОУ „Йордан Йовков“ по време на еко акцията „Бъди активен – спаси живот“. Тя е организирана от СНЦ „Дунавско сияние“ и СНЦ „Учителска подкрепа“ по повод 22 април – Деня на Земята. Инициативата се проведе на два етапа. В първият етап учениците събираха вторични суровини, като основния акцент бе да се насърчат подрастващите за по-отговорно отношение към опазване на природата чрез популяризиране процеса на рециклиране на хартиените отпадъци. Този етап завърши на 13 април като се отчете над 1600 кг. предадена хартия. Безспорен лидер сред десетте училища, включили се в акцията е ОУ „Олимпи Панов“ с цели 600 кг. Със събраните средства са закупени дръвчетата, които са посадени в училищните дворове в навечерието на Деня на Земята.

https://www.ecomax.bg/

21.04.2017

www.dariknews.bg - Северният ледовит океан се превръща в сметище за пластмасови отпадъци

Северният ледовит океан е като задънена улица за пластмасовите отпадъци, които плуват по повърхността в северната част на Атлантическия океан, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Авторите му предупреждават за свързаните с това замърсяване рискове за уникалната екосистема в региона.

На какво се дължи отстъплението на ледената покривка в Северния ледовит океан?

Получените резултати потвърждават, че във водите на изток от Гренландия и на север от Скандинавския полуостров има много пластмасови отпадъци, макар че тези райони са слабо населени. Би трябвало там да има далеч по-малко пластмасови отпадъци.

Земята попадна в категорията "токсична планета"

Наблюденията показват, че е важно своевременното събиране на пластмасовите отпадъци, защото след като попаднат в океана, дестинацията им става непредвидима.

Търсите най-мръсното място в земните океани? Марианската падина

В полузатворените морета, като Средиземно море, чието крайбрежие е гъсто населено, пластмасовите отпадъци са много. Подобно натрупване на отпадъци обаче не се очакваше да има в слабо населените райони в Арктика.

През 2013 г., по време на експедицията "Тара" учени, сред които Андрес Косар от университета в Кадис, Испания, извадиха с мрежи пластмасови отпадъци от морета. Голяма част от Северния ледовит океан бе слабо замърсена с пластмасови отпадъци. Но количеството им бе голямо в морето край брега на Гренландия и в Баренцово море.

https://www.opasniotpadaci.com//

22.04.2017

БНР - БНР, "Новини в 18:00":Световният ден на Земята

Днес е Световният ден на Земята. Той се отбелязва на 22-и април от 1970-а година, като целта му е да привлече вниманието на хората към опазване на планетата и съхраняване на живота. Тази година мотото на кампанията е "Повишаване на знанията за околната среда и климата".

България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята.

За пети път инициативата "Книги за смет" събира пред Паметника на съветската армия в София хора, които искат да заменят пластмасови отпадъци за книги. Тази година може да получите код за електронна книга, четенето на която ще спести рязането на дървета.

Целта на организаторите е оползотворяване на отпадъци, както да се покаже на обществото важността от разделно събиране на боклука, вредата от безразборното изхвърляне сред природата, особено на пластмаса, която, за да се разгради, са необходими стотици години.

Идеята е хората да осъзнаят, че нашите отпадъци, които замърсяват природата, се връщат обратно като бумеранг при нас. Чрез любовта към книгата и чрез работилницата, искаме да покажем на децата и на техните родители, че отпадъците могат да се превърнат в някакви полезни и красиви неща. Да развием фантазията на децата и да им покажем, че това, което те генерират като отпадък, могат да го използват повторно, споделят представители на организация за разделно събиране на отпадъци.

https://www.opasniotpadaci.com//

21.04.2017

www.citybuild.bg - Компостираща и сепарираща инсталация ще бъдат изградени в Шумен

Споразумение за партньорство подписаха членовете на Регионалното сдружение за управление на отпадъците .

Водещ партньор в проекта е община Шумен. Управлението ще бъде възложено на екип, който включва представители на всички общини от сдружението и външни експерти. Проектът е на стойност близо 14 млн. лева безвъзмездна финансова помощ по приоритетна ос 2 „Отпадъци " на Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020". Двете инсталации ще бъдат изградени на нова площадка до Регионалното депо в кв. „Дивдядово". Срокът за подаване на проектното предложение е до 21 април, петък.

В компостиращата инсталация могат да бъдат третирани биоразградими отпадъци - хранителни и растителни (зелени отпадъци ), хартия, картон и битови отпадъци . След обработка готовият компост може да бъде използван за обогатяване на земеделски земи, за рекултивация на нарушени терени, за предотвратяване на процесите на ерозия и др.

https://www.ecomax.bg/

22.04.2017

www.moreto.net - Всеки ден хората използват над 2 милиарда пластмасови сламки

Всеки ден хората използват над 2 милиарда пластмасови сламки. Пътят на голяма част от тях завършва в океана. Представяме Ви една интересна и в същото време изключително полезна идея как да спестим на природата тонове опасен отпадък. В софийски бар прилагат алтернативно решение на проблема. На това място традиционните пластмасови сламки са заменени от традиционни спагети. Ефектът за пиещия е същият, а за природата това е глътка свеж въздух. В този бар в центъра на София всеки месец се спестяват около 15 хиляди пластмасови сламки. Помислете колко би било това в рамките на един цял град или една държава? Това са тонове пластмаса. Нo няма нужда да смятаме. Учените вече са изчислили. Поне 8 милиона тона пластмаса се изсипват в океана всяка година. Най-пагубно това се отразява на морските обитатели, които поглъщат опасния боклук.

https://www.opasniotpadaci.com//

20.04.2017

www.agencia.bg - Одобриха финансиране на компостираща инсталация за 1 831 015 лв.

Общинските съветници се събраха след празниците за 5 минути на извънредна сесия в Благоевград. Tе гласуваха кандидатстване за изграждане на нова компостираща инсталация. Кметът Атанас Камбитов посочи, че сумата, за която общинските съветници гласуват е 1 831 015 лв., като обясни, че тези суми, са 75% от собственото финансиране. Това съфинансиране е 2,49% от общия бюджет, като единственото, което ще се финансира от общината са единствено вторите разходи, в размер на 227 961,41 лв. Единственият въпрос беше зададен от съветника Милан Богдански - дали тези средства ще натежат на общинския бюджет. Камбитов заяви, че няма да има промени в бюджета, тъй като това ще се случи чак през 2018 година, а сега просто се кандидатства.

Община Благоевград, в партньорство с общините от Регионалното сдружение за управление на отпадъците – Благоевград, включващо общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево, кандидатства за комбинирана процедура за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации и на инсталации за предварително третиране на битовите отпадъци .

С този проект се гарантира, че постъпващите битови отпадъци на територията на община Благоевград ще бъдат обработвани и третирани по безопасен за околната среда начин. Основната цел е намаляване на количеството на депонираните битови отпадъци чрез предварително третиране на смесено събраните отпадъци и разделно събиране и рециклиране чрез компостиране на зелени и/или биоразградими отпадъци.

https://www.ecomax.bg/

22.04.2017

Политика - стр. 23 - Йоана Христова, зам.-кмет по екологията на София: 30 000 домакинства ще се топлят с гориво от боклук

Трета фаза на проекта за управление на отпадъците е за изграждане на инсталация за произвеждане на топлоенергия от RDF от производството на отпадъци . Очаква се намаляване с около 10% от разходите на природен газ, който в момента се използва. Той е включен за финансиране в рамките на оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.". С реализацията му се предвижда спестяване на около 135 000 мегават часа електроенергия и около 390 000 мегават часа топлоенергия, които са достатъчни за нуждите на 25 000 до 30 000 домакинства. Към момента прогнозната стойност на проекта е 145 млн. евро, като нашите очаквания са да бъдат спестени общо около 65 млн. кубични метра газ. Очакваме в рамките на следващите месеци да получим покана от оперативна програма „Околна среда", и да подадем проектното предложение за финансиране. Предвиждаме през есента да стартираме поръчката за избор на изпълнител за строителството на третия етап.

Сред предвидените за ремонт през тази година паркове и градини в София, Западен парк е най-приоритетен, защото там дължим много на софиянци. Проектът е готов и ще обхване 523 кв. метра. Ще има много детски площи и ново парково обзавеждане. Ще се подмени и ВиК мрежата, ще се изгради сух фонтан и ще се напълни езерото при алпинеума. Ще се постави декоративно осветление, което ще е енергоспестяващо. Там се предвижда частична подмяна на настилката с гранитни павета, за да се създаде една приятна среда за отдих. Във връзка с председателството ни на ЕС ще има и ремонт пред НДК.

https://www.ecomax.bg/

20.04.2017

Вяра стр. 2 - Съветниците в Сапарева баня подкрепиха общия проект с Дупница и Бобов дол за изграждане на депо за отпадъци

ОбС в Сапарева баня одобри единодушно участието на общината в програма за управление на битовите отпадъци на свое заседание вчера Всичките присъстващи 12 общински съветници гласуваха за участие в програмата. Така местният парламент в подпланинското градче даде подкрепата си за кандидатстване с общ проект на общините Дупница, Бобов дол и Сапарева баня за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изграждане на компостиращи инсталации и на инсталации за предварително третиране на битови отпадъци по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.". Съветниците в Бобов дол в края на м. февруари също дадоха съгласие трите общини да кандидатстват за финансиране оъдещото изграждане на депо с общ проект. Припомняме, че на 11 януари т.г. Върховният административен съд реши да остави в сила решение на

Административен съд Перник относно обжалването на ОВОС за депото в землището на с. Джерман, община Дупница. Така положителният ОВОС остава в сила. Веднага след решението на ВАС областният управител Виктор Янев издаде заповед за разрешаване изработването на Подробен устройствен план на площадка за инсталация за предварително третиране на смесени отпадъци и инсталация за компостиране на биоразградими отпадъци в землището на с. Джерман като част от инвестиционното намерение за изграждане на "Регионален център за третиране на неопасни отпадъци, регион Дупница". Заповедта е издадена след подадено заявление от кмета на Дупница инж. Методи Чимев на 16 януари. Така община Дупница ще спази cpojia за кандидатстване и до 21 април ще може да внесе в ОПОС необходимите по програмата документи за финансиране на проекта.

https://www.opasniotpadaci.com//

Контакти
ОФИС ВАРНА
Т. +359 52 694 600
Ф +359 52 694 800
БАЗА ШУМЕН
Т. +359 54 88 22 15
Ф +359 54 88 22 13
ОФИС СОФИЯ
Т. +359 898 562 834
Всички контакти
Специализирани услуги на Екомакс
 
Опасни отпадъци
www.opasniotpadaci.com
 
Медицински отпадъци
www.biolinx.eu
 
Разделно сметосъбиране
www.reciklirane.com
 
Следвайте ни
EcoMax on Facebook
© 2015 - 2017 Екомакс - управление на опасни отпадъци, търговия с вторични суровини, екологичен инженеринг Уеб дизайн Informano